Etno-selo Čardaklije kod Bosanskog Petrovca: Malo carstvo iz 19. stoljeća

Selo je značajno uticalo na razvoj etno-turizma u Unsko-sanskom kantonu, a Općina ih s ponosom ističe u svojoj ponudi.

Malo_carstvo_iz_19._stoljeOa

U mjestu Vrtoče, općina Bosanski Petrovac, već drugu godinu punom parom radi etno-selo Čardaklije. Sa 10 objekata, kao što su prijavnica sa suvenirnicom i etno-muzejom, kovačnica, kolnica i tkalačka radionica, gostinska kuća ili konoba, zatim prenoćišta, ognjište, kotlara, vodenica, ovčarnik, štala i sušnica, pravi su muzejski primjerak nekadašnjeg seoskog života, vjerno rekonstruisanog.

Selo je značajno uticalo na razvoj etno-turizma u Unsko-sanskom kantonu, a Općina ih s ponosom ističe u svojoj ponudi. Vlasnici su braća Radoševići, poznati privrednici Petrovca, koji se već nekoliko godina uspješno bave proizvodnjom i distribucijom pilećih proizvoda Vrtoče.
Iako je vlasnik Zoran Radošević očekivao da će u Čardaklijama imati pravi odmor za gospodu iz gradova, intelektualne radnike, da se u jednom ambijentu bez mobitela, struje, tehničkih pomagala, opuste i relaksiraju, da se druže sa životinjama, da beru gljive, kupe sijeno i učestvuju u drugim seoskim radovima, pravi posao tek su našli u školskim ekskurzijama.
Ekskurzije, koje priređuju osnovne škole iz cijele BiH, na rezervacije čekaju i po nekoliko mjeseci. Djeca na ovakvom mjestu bivaju oduševljena, imaju priliku da se igraju sa domaćim životinjama, da jašu pitome konje, da se hrane prirodno i zdravo, te igraju raznih starinskih igara poput utrke u vrećama. Domaćini u Čardaklijama djeci obavezno emitiraju i tv-film “U svijetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo”, tako da i djeca iz 21. vijeka imaju priliku čuti za Branka Kockicu, uz kojeg su i njihovi roditelji odrastali. Cijene u Čardaklijama su nešto više od uobičajenih, ali sokovi koji se služe, naprimjer od zove, ruže ili drugog prirodnog bilja, ubrani su rukama lokalnog stanovništva i drugdje ih nije moguće kupiti. Za uspješnim primjerom Čardaklija poveli su se i razni drugi poduzetnici, te je već u izgradnji još jedno etno-selo, a nekoliko njih se planira u USK-u.

http://www.uskportal.ba/index.php?stream=vijest&vid=28725

Podijelite ovaj post na svom facebook profilu >>

Facebook