Seosko domaćinstvo Čardaklije

Smješteno na “Petrovačkoj cesti”, 30km od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

Tipično seosko domaćinstvo sa ljubaznim domaćinima koji pokušavaju na najbolji način poslužiti domaću hranu i piće u hladovini hrastove šume.

Domaće životinje i prelijepo okruženje su u službi dodatnih sadržaja koje ovdje možete koristiti i doživjeti prirodu kako to i zaslužujete.

Mogućnost posjete Nacionalnog parka na e-bike i rafting na rijeci Uni, kao i obilaska Starog grada Bjelaj na konjima.

Istorija Čardaklija

Ideju o izgradnji domaćinstva pokrenula su braća Zoran i Zdravko Radošević.

Radoševići, čije prezime potiče iz davnog 14. vijeka su starinom iz Like ispod Velebita.

Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starac na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu i gdje im zapovijedi: „Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti.“ Na ovom lokalitetu , Radoševići su proveli gotovo čitav jedan vijek, a onda se raseliše po čitavom podnožju planine, a neki i preko planine.

Godine 1858. jedan od trojice braće, Ilija, odselio se od braće, napravio neobičnu kuću, visoku i vitku, koju mještani nazvaše „čardak“, a njene ukućane „Čardaklije“. Ilijin je sin Nikola, kada su davane tapije na posjed, za svoj čardak dobio broj 10.

Jedan od trojice Nikolinih sinova, Vid ostao je na posjedu, bavio se zemljoradnjom i sve do smrti održavao domaćinstvo živim. Kuće je odavno nestalo, nestalo je Ilije, Nikole, nestalo je i pradjeda Vida, a „Čardaklije“ su do danas ostale da održavaju tradiciju i način života svojih predaka tamo gdje ih je život davno doveo da se „ustave i zakuće“.