Seosko domaćinstvo Čardaklije

Smješteno na “Petrovačkoj cesti”, 30km od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

Tipično seosko domaćinstvo sa ljubaznim domaćinima koji pokušavaju na najbolji način poslužiti domaću hranu i piće u hladovini hrastove šume.

Domaće životinje i prelijepo okruženje su u službi dodatnih sadržaja koje ovdje možete koristiti i doživjeti prirodu kako to i zaslužujete.

Mogućnost posjete Nacionalnog parka na e-bike i rafting na rijeci Uni, kao i obilaska Starog grada Bjelaj na konjima.

Istorija Čardaklija

Ideju o izgradnji domaćinstva pokrenula su braća Zoran i Zdravko Radošević.

Radoševići, čije prezime potiče iz davnog 14. vijeka su starinom iz Like ispod Velebita.

Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starac na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu i gdje im zapovijedi: „Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti.“ Na ovom lokalitetu , Radoševići su proveli gotovo čitav jedan vijek, a onda se raseliše po čitavom podnožju planine, a neki i preko planine.

Godine 1858. jedan od trojice braće, Ilija, odselio se od braće, napravio neobičnu kuću, visoku i vitku, koju mještani nazvaše „čardak“, a njene ukućane „Čardaklije“. Ilijin je sin Nikola, kada su davane tapije na posjed, za svoj čardak dobio broj 10.

Jedan od trojice Nikolinih sinova, Vid ostao je na posjedu, bavio se zemljoradnjom i sve do smrti održavao domaćinstvo živim. Kuće je odavno nestalo, nestalo je Ilije, Nikole, nestalo je i pradjeda Vida, a „Čardaklije“ su do danas ostale da održavaju tradiciju i način života svojih predaka tamo gdje ih je život davno doveo da se „ustave i zakuće“.

Na 30-om kilometru magistralnog puta Bihać-Sarajevo, 12 km od Nacionalnog parka Una, 2 sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera, smješteno je Seosko domaćinstvo „Čardaklije“. Preci današnjih vlasnika, porodice Radošević, doselili su na ovo područje iz Like, ispod Velebita, još u davnom 14. vijeku. Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starješina na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu i gdje im zapovijedi :“ Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti!“ Jedan od trojice braće, 1858. godine, Ilija, odvojio se od ostalih i napravio neobičnu kuću, visoku i vitku. Mještani ovu kuću nazvaše „čardak“, a njene ukućane „Čardaklije“. Otuda potiče naziv ovog seoskog domaćinstva.

Danas, „Čardaklije“ su staro seosko domaćinstvo na kojem se živi i radi onako kako su to naši preci radili. Od Čardaka, najvišeg objekta u domaćinstvu, u kojem se na tradicionalan način pripremaju meso i mlijeko, preko Gostinske kuće kao centralnog objekta domaćinstva sa restoranom kapaciteta 70 sjedećih mjesta i vanjskom baštom kapaciteta oko 200 mjesta, zatim Bosanske kuće u kojoj se njeguju stari zanati, te tradicionalna priprema pekmeza i čaja, pa sve do Vesele kuće namjenjene ljubiteljima dobre kapljice. „Čardaklije“ pružaju svojim posjetiocima ugodan prirodni ambijent i tradicionalna jela i pića. Za sve ljubitelje aktivnog odmora, pruža se mogućnost jahanja konja, vožnja fijakerom, sulkama ili konjskim kolima. U sklopu centra smještena je i sala za edukacije i seminare kapaciteta 50 sjedećih mjesta. U neposrednoj blizini centralnog djela nalaze se smještajni objekti. Riječ je o tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa sa 4 ili 6 ležaja.

Boja osušenog čaja od šipka, miris soka od zove, ukus pekmeza od šljiva, pravljenih po tradicionalnim recepturama, nekoga će vratiti u djetinjstvo, za nekoga biti prvo iskustvo, a za nas, Vaše domaćine, ponos da imamo predivan prirodni ambijent koji želimo sačuvati i s Vama djeliti.