Počela izgradnja seoskog domaćinstva

U Bosanskom Petrovcu u mjestu Vrtoče počela je izgradnja seoskog domaćinstva “Čardaklije” u kojem će se živjeti kao i prije 150 godina.

Ideju o izgradnji seoskog domaćinstva pokrenula su braća Radošević inače, vlasnici OZ “Vrtoče” koja se uspješno bavi proizvodnjom i distribucijom piletine Vrtoče.

Zoran Radošević, direktor OZ Vrotoče je kazao kako se poslovi odvijaju predviđenom dinamikom, a u toku je izgradnja gostinjske kuće centralnog objekta domaćinstva, koja će biti u tradicionalnom stilu sa ukrasima i namještajem svojstvenim za seosku kuću, gdje će se nuditi tradicionalna jela i pića.

Objekat će biti urađen od prirodnih materijala sa kamenim zidovima i obloženim drvetom, sa drvenom verandom, a u prizemlju će biti smještena konoba.

U toku je izgradnja objekta pekare i kuhinje gdje će se proizvoditi kruh i razna peciva od različitih vrsta brašna (heljda, raž…) koji će snabdijevati gostinjsku kuću.

“Gradi se i fabrički pogon za tradicionalnu preradu hrane koji će biti izgrađen na takav način da vanjskim dijelom ne narušava izgled domaćinstva dok će unutrašnji dio biti uređen na takav način da zadovoljava sve higijenske standarde za preradu hrane. Dakle ovdje će se proizvoditi ajvar, pekmez, i drugi proizvodi sa sirovinama organskog porijekla, koje će biti otkupljivane sa okolnih certificiranih i obučenih seoskih imanja. Također prerađivat će se i pakirati ljekovito bilje, kao i voće i šumski plodovi”.

Projektom je predviđeno da seosko domaćinstvo ima i pogon za pripremu i sušenje mesa koji će biti izgrađen od prirodnih materijala (drveta i kamena), te centar za očuvanje tradicionalnih zanata i edukativno rekreativni centar.

U centru je predviđeno održavanje edukacija za sve zainteresirane u cilju očuvanja tradicionalnih zanata. Na vanjskim površinama centra će biti edukacije i radionice otvorenog tipa za djecu, gdje će djeca uz pomoć voditelja radionice moći da se upoznaju sa svim sadržajem seoskog domaćnistva i da uče tkati ili praviti predmete od gline, dok njihovi roditelji mogu da uživaju u miru seoskog domaćinstva. Programi za zabavu i edukaciju djece će biti jednodnevni ili višednevni zavisno od dužine boravka.

U Vrtoču ističu da je predviđeno da selo ima mini zoo u kojem će se uzgajati autohtone vrste domaćih životinja (brdski konj, buša i tornjak). Ovakva vrsta ambijenta omogućit će djeci i odraslima upoznavanje životinja, ukrasnih i botaničkih vrtova, divlje trave, cvjetova, livada i proplanaka.

U sklopu seoskog domaćinstva biti će izgrađeni smještajni kapaciteti u vidu bungalova koji će biti razmješteni u okolnoj šumi. Bungalovi će biti građeni od prirodnih materijala, kamena i drveta i biti će opremljeni jednostavnim i seoskim detaljima, a posjetiocima će pružiti mir i mogućnost da zaborave na svakodnevni stres.

Parking prostor će se nalaziti nedaleko od eko domaćinstva ali neće biti dopušten prilaz automobilom na samo domaćinstvo.

“Na ovakav način želimo zaštititi posjetioce od bilo kakvih zvukova koji bi ih mogli uznemiravati”, kažu Radoševići, naglašavajući kako će posjetioci uživati u jedinstvenoj prirodnoj oazi, šetni kroz šumu, vožnji fijakerom, jahanju, upoznavanju sa autohtonim biljnim i životinjskim vrstama ovoga kraja…

U saradnji sa partnerima iz Bosanskog Petrovca i USK posjetiocima će biti na raspolaganju i dodatni sadržaji kao što su branje gljiva i ljekovitog bilja, planinarenje, biciklizam, spelologija, rafting, posjeta USK, Martin Brodu, Drvaru, Korčanici, Bihaću…

Dodajmo još da je eko selo “Čardaklija” OZ Vrtoče prezentirano 03.09.2010. na nedavno održanom sajmu EKOBIS 2010.

Privredna komora USK-a – POČELA IZGRADNJA EKO SELA “ČARDAKLIJA” VRTOČE U BOSANSKOM PETROVCU.

Podijelite ovaj post na svom facebook profilu >>

Facebook