Jesenji izlet za djecu

September 15, 2015

 ŠTA SE TO U LONCU KRČKA!

JESEN NA SEOSKOM DOMAĆINSTVU “ČARDAKLIJE”

Jednodnevni izlet na seosko domaćinstvo “Čardaklije” za djecu Osnovnih škola

Ove jeseni Seosko domaćinstvo “Čardaklije” organizuje jednodnevne izlete na naše imanje na temu “Zdrava ishrana”.

Ponuda uključuje:

– Dolazak na domaćinstvo najkasnije do 10:00 h
– Obilazak i upoznavanje sa Seoskim domaćinstvom “Čardaklije” (za djecu koja prvi put dolaze na Seosko domaćinstvo “čardaklije);
– Igra “Potraga za blagom” (tema: piramida pravilne ishrane, traženje sastojaka za pravljenje graha,- opis igre u prilogu);
– Sabiranje šumskih plodova (šipak, trnjine i glog) i priprema domaćeg čaja sa sastojcima koje su djeca sabrala;
– Druženje sa konjima;
– Ručak u 14:00 h – Grah koji su djeca pripremila, ćevapi i domaći sok;
– Slobodne aktivnosti do odlaska kući.

Cijena ponude 10 KM po osobi.

Kontakt:
cardaklije.vrtoce@gmail.com

NAPOMENA: Vrlo je bitno držati se satnice za dolazak i ručak. Molimo Vas da djeca doručkuju prije početka aktivnosti na Seoskom domaćinstvu “Čardaklije”

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Čardaklije

 

Prilog: Objašnjenja aktivnosti

Aktivnost 1. “Potraga za blagom”

Ovo je jako dinamična aktivnost i odvija se vani na cijelom području seoskog domaćinstva. Aktivnost je na temu “Piramida pravilne ishrane”. Djeca imaju zadatak da sastave dijelove priamide koji će biti sakriveni po imanju zajedno sa namirnicama koje su potrebne za pripremu graha i čaja. Trebaju riješiti niz zadataka i zagonetki svaki put kada budu pronašli “blago” i dobili dio piramide. Kada sve grupe sakupe dijelove piramide trebaju je sastaviti, Kratki razgovor na temu pravilne ishrane.

Aktivnost 2. Učestvovanje u pripremi graha za kuhanje:

Sa željom da promovišemo zdravu ishranu i djeci dočaramo kuhanje i degustiranje jela u prirodi nudimo ovu aktivnost. Kuhar će pripremiti vatru na otvorenom, lonac i sastojke za varivo (luk, mrkva, grah, voda…) Djeca na kraju aktivnosti “Potraga za blagom” pomažu kuharu da dogotovi grah i razgovaraju o namirnicama koje su potrebne za varivo, i na koji se način kuha grah.

Aktivnost 3. Priprema domaćeg čaja

Djeca uz pratnju animatora sabiraju šumske plodove (šipak, trnjinu i glog) i pripremaju čaj i nakon kuhanja ga degustiraju.

Aktivnost 4. Druženje sa konjima – osnove jahanja

Za djecu koja su već bila na imanju i koja su već imala svoja prva iskustva u jahanju konja, pripremili smo kratke časove jahanja u smislu da djeca koja su sigurna i ne boje se pomalo počinju da se osamostaljuju u jahanju. Uče kako se koriste uzde, kako davati komande konju da krene naprijed, lijevo, desno i da stane.
Za djecu koja nisu imala nikakvog prethodnog iskustva upoznavanje sa konjima, i jahanje uz asistenciju pomagača (vodiča i eventualno pridržavanje za nogu dok jašu).
Napomena:
Postoji mogućnost da neka djeca ne vole grah ili, generalno, kuhanu hranu, zato smo uklopili obrok koji se sastoji od male porcije graha i 5 ćevapa.

Rezervacije

 

Ovjera